Øvelsesprogrammer

Regelmæssig fysisk aktivitet kan modvirke krumhed og stivhed i ryg og brystkasse. Derudover kan fysisk aktivitet også lindre smerterne.
Det er vigtigt primært at træne led med nedsat bevægelighed. Leddene skal ud i yderstillinger, ligesom musklerne skal strækkes for at styrke nakke og ryg.

Patienter med Morbus Bechterew kan til tider have svært at gennemføre et fuldt øvelsesprogram, og træningen må naturligvis ikke føre til yderligere smerter. I de tilfælde bør øvelserne udføres i et roligere tempo.

Træn tre gange om ugen
For nogle kan øvelser hos en fysioterapeut være en fordel. Det er også tilfældet, såfremt træningsprogrammerne ikke kan gennemføres.
Patienter med Morbus Bechterew har således mulighed for gratis fysioterapi efter henvisning fra sygehus eller en praktiserende speciallæge.

Undersøgelser viser, at træning tre gange om ugen er lige så godt som daglige øvelser. De følgende træningsprogrammer er inddelt i to grupper, henholdsvis A og B. Øvelserne markeret med A omhandler led med normal bevægelighed, mens B anbefales til led med nedsat bevægelighed.

Første program omhandler øvelser, der tester smidighed og bevægelighed. Dette kan med fordel gennemføres hver tredje måned.
Andet program indeholder øvelser, der anbefales i den daglige træning.

Bevægelighed og smidighed

Se en række øvelser der forbedre din bevægelighed og smidighed.

Træning med specialbold

Se hvordan du kan anvende en specialbold til træning af din ryg.

Bassinøvelser

Træning i varmt vand har mange fordele. Vandets opdrift med til at aflaste og støtte ryggen.