Skal du spise dig rask i år?

Så ruller kost tromlen igen, efter det omtalte TV program “Kan man spise sig rask?” gik i luften.
Jeg vil lige for en god ordens skyld skrive, at jeg ikke selv har set programmerne, da vi ikke har tv kanaler herhjemme. Derfor kommer jeg hellere ikke til at forholde mig dybere til programmet.

Men selvom jeg ikke har set programmet, så har jeg læst alt skriveriet det har affødt efterfølgende.
Det har bl.a. givet anledning til at en række store foreninger, har været nødsaget til at komme med officielle udmeldinger, herunder Colitis-Crohn Foreningen (den kan findes på deres Facebook side, hvis du skulle få lyst at læse den).

Tilbage i juni 2017 skrev jeg et blogindlæg om min holdning til kost og kronisk sygdom, som du kan læse her. Det giver en fin forståelse, hvorfor jeg personligt ikke tror på princippet i, at man kan spise sig rask.

På indlægget kom der masse gode kommentar, både fra mennesker som har det præcist som mig og det modsatte. Desværre fik jeg også en masse knap så fede mails fra idioter på internettet, som ikke kan skrive pænt, bare fordi de har en anden mening. Så for at fange det i opløbet den her gang, så er alle velkomne til at skrive mails men prøv nu lige at gøre det i en ordentlig tone, selvom du ikke er enig.

Ideen i at man kan spise sin rygsøjlegigt væk virker bizar.
Hvis jeg blot kunne spise på en speciel måde, så havde alle i verden med den sygdom nok gjort det. Sygdommen er kronisk og den går ikke nogen steder, blot fordi vi stopper med at spise stivelse, mejeriprodukter og så videre.

Det der sker når man fortæller rigtig syge mennesker den slags, er at man negligere en hel sygdom.
Kronisk syge mennesker lider i forvejen under utallige fordomme, særligt fordi rygsøjlegigt er usynlig. Overskrifter som “spis dig rask” osv. giver hele offentligheden et forkert indtryk af hvad en kronisk autoimmun sygdom er. Værst er at det måske giver en nydiagnosticeret et indtryk af, at de blot kan spise deres sygdom væk.

Jeg tror på, at du måske er heldig at en kostomlægning hjælper dig.
At det kan blive brugt som et symptom dæmpende middel. Jeg tror også på, at hvis du i forvejen spiser sund varieret kost og dyrker motion, så er chancen for at du får noget ud af en kostomlægning meget lille.

Personligt har jeg brugt cirka fire år på at gå igennem forskellige kostprincipper.
Jeg har været hele møllen igennem og det har aldrig gjort noget for min gigt og de smerter, som jeg har heraf. Det eneste det hjalp på var min mave-tarm situation. Jeg har bl.a. fulgt FODMAP diæten hardcore i to et halv år og til sidst stoppede det med at have en virkning desværre.

Det lyder måske som om, at jeg den dag i dag lukker øjnene for alt der har med kost at gøre men det faktisk lige omvendt. Jeg afprøver stadig forskellige kostprincipper og ynder at holde mig opdateret omkring forskning. Men jeg gør det ene og alene for at se om min mave-tarm, hud, eksem mm. kan blive bedre, altså mine symptomer. Jeg gør det ikke fordi jeg tror, at jeg en dag finder en mirakelkur, der kan fjerne min rygsøjlegigt.

Disclaimer: Bloggen er personlig og afspejler derfor ikke foreningens officielle holdning til de omtalte emner.

// Mathilde